Van fantázia a magán-MR-ben?

Van fantázia a magán-MR-ben?

forrás: radiologia.hu

Vajda Lászlóval, a Székesfehérváron új MR-berendezést üzembe helyező HELP-MR Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

 

Nem szokványos történet az Önöké, hiszen gyakorlatilag családi vállalkozásban működtetik MR-laborjukat.

 

Lányom mindig is orvos szeretett volna lenni, fiamat pedig világéletében érdekelte az informatika. Lányom, dr. Vajda Tímea két éve végzett a Pécsi Tudományegyetemen, azóta a székesfehérvári Szent György Kórházban dolgozik radiológus rezidensként. Fiam, Vajda Nimród a PTE-ETK kaposvári képzési központjában a BSc-szintű radiográfus képzés hallgatója.

 

 

Ön mivel foglalkozik?

 

Székesfehérváron található egy nemzetközi műanyagipari cég üzeme, amely a világ kupaktermelésének egy százalékát, hatmilliárd kupakot gyárt egy évben. E vállalkozás gazdasági igazgatójaként tevékenykedem. Felmenőim orvosok voltak, én a gazdasági életbe kerültem, a nagyszülői hivatást gyermekeim örökölték.

 

 

Hogyan került közel a radiológiához?

 

Egy érdekes üzleti lehetőség kapcsán került képbe a képalkotó diagnosztika, ami ugyan nem realizálódott, az alapötlet viszont megmaradt: helyezzünk üzembe Székesfehérváron még egy MR-berendezést. Az üzleti tervet csak erősítette, hogy az egész országhoz hasonlóan itt is jelentős, több hónapos várólista alakult ki MR-diagnosztikában. Bár a városban domináns diagnosztikai szolgáltatónál létezik térítéses ellátás, úgy ítéltük meg, hogy van piaci lehetőségünk.

 

Mit mutatnak az első hetek forgalmi adatai? 

 

Van, aki vár három hónapot az állami finanszírozású MR-vizsgálatra, de egyre többen döntenek úgy, hogy inkább fizetnek érte. Nálunk a kiszolgálás minősége a magánorvosi ellátáshoz hasonló. Mi a beteget ügyfélként kezeljük, foglalkozunk vele, és erről egyértelműen pozitív ügyfeleink visszajelzése. Ha valaki elmegy egy magánrendelőbe, elvárja, hogy kedvesek legyenek vele, ha odahívják fél 10-re, akkor pontosan fogadják és rászánják a szükséges időt. Szeretnénk megmutatni, hogy igenis lehet magas szolgáltatási színvonal mellett megfelelő ellátást nyújtani. Úgy vélem, ha valaki magándiagnosztikai szolgáltatást vesz igénybe, fontosnak tartja, hogy empatikus munkatársak törődjenek vele. Persze ez csak akkor működik, ha a szakembereket: radiográfusokat és radiológusokat normálisan megfizetik és világos elvárásokat határoznak meg. Így lehet magas színtű szolgáltatást nyújtani.

 

 

Milyen marketingtevékenység segíti új MR-laborjuk megismerését?

 

Elsősorban internetes oldalakon keresztül reklámozzuk a központot, és Székesfehérváron két helyi busz oldalán látható hirdetésünk a következő egy évben. Így ismertetjük meg a fehérvári lakosokkal a térítéses MR-vizsgálat lehetőségét. Kitaláltuk, hogy a 10 éven aluli gyermekeknél a vizsgálatokat féláron kínáljuk, mert el kell fogadtatni az emberekkel, hogy röntgen, CT és ultrahang mellett az MR-diagnosztika is elérhető, sőt, sok esetben sokkal jobb és pontosabb diagnózist nyújt. Az MR-vizsgálat még ismeretlennek tűnik az emberek számára, de be kell mutatni, és el kell fogadtatni velük, hogy egészséget nem károsító vizsgálatról van szó, melyet igény szerinti gyakorisággal meg lehet ismételni.

 

Honnan érkeznek Önökhöz?

 

Elsősorban Székesfehérvárról, hiszen a belvárosból gyalog is elérhetőek vagyunk, de jöttek már hozzánk Veszprémből, a Bükkből, sőt, Erdélyből is. Éppen ma jelentkezett be úgy valaki Veszprémből, hogy az ottani MR-be októberre kapott időpontot. Mi holnap délután egy órakor megvizsgáljuk, de ha azt mondja, ő csak este 9-kor érne rá, akkor is elvégezzük a vizsgálatot.

 

Mennyire fontos szempont ügyfeleiknél az ár?

 

Érdekes módon, a legtöbb ügyfélnek az a legfontosabb, hogy nyitott MR-ben történik a vizsgálat. Sokan, akik tudják magukról, hogy klausztrofóbiájuk van, illetve már volt MR-vizsgálatuk hagyományos MR-ben, szívesen jönnek inkább hozzánk, a kedvező ár pedig még inkább motiválja őket ebben. Sőt, egyre több olyan betegünk van, akik túlsúlyosak, és mivel asztalunk 200 kg-ot bír ki, mi könnyedén el tudjuk őket látni. Térítési díjainkat úgy alakítottuk ki, hogy a legkedvezőbb árakat nyújthassuk. A natív vizsgálatok 20-22.000 Ft-ba, a kontrasztanyagos vizsgálatok 35-40.000 Ft-ba kerülnek. Az árlista kialakításakor fontos szempont volt az is, hogy nem az OEP árlistájából indultunk ki, hanem a kontrasztanyagos vizsgálatok árába csak a kontrasztanyag többletköltségét építettük be.

 

 

Miért éppen MR-berendezés telepítése mellett döntöttek? Ez a legjobb üzlet?

 

Egyrészt, ódzkodom a röntgensugárzással működő eszközöktől, másrészt az ultrahang piac telített a városban. Én egy másik üzleti kultúrából merítek. Műanyagipari vállalkozásunk kiemelkedő példa Magyarországon, sokan kérdezték tőlünk, hogy mi a titkunk. Csupán annyi, hogy magunkévá tettünk egy olyan nyugat-európai üzleti kultúrát, amellyel sikeresek tudunk lenni: meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy évente hatmilliárd kupakot lehessen megfelelő minőségben legyártani, és nálunk a vevő diktál. Ugyanez a helyzet a HELP-MR Diagnosztikai Magánrendelőben is. Amikor az ember egészségéről van szó, elvárja, hogy törődjenek vele, elvárja, hogy az ő igényeinek kielégítése legyen az elsődleges szempont. Éppen ezért 45 percenként ütemezzük a vizsgálatokat, hogy kellemesen érezzék magukat ügyfeleink, és a kellő intimitást is biztosítsuk. A vizsgálat 25-35 perc, az esetek többségében 15-20 percen belül, de legkésőbb másnap a vizsgálat eredményét is megkapja a páciens a CD-lemezzel együtt. Fontos, hogy aki távozik, úgy gondolja, jól érezte magát és kapott valamit tőlünk, hogy legközelebb jó szívvel jöjjön vissza hozzánk.

 

Adja magát a következő kérdés: miért a diagnosztikai kompromisszumokat igénylő nyitott MR mellett döntöttek?

 

Egyrészt, piackutatásunk szerint a klausztrofóbia sokkal nagyobb probléma a vizsgálatok során, mint gondolnánk, másrészt a permanens mágnest nem kell héliummal hűteni, kisebb az energiafogyasztás, így alacsonyabb a rezsiköltség. Viszont ha már úgy döntöttünk, hogy nyitott MR-t vásárlunk, megvettük belőle a piacon található legjobbat.

 

Ezért döntöttek a 0,35T térerejű Siemens MAGNETOM C! mellett?

 

Tárgyaltunk több gyártóval, volt, aki 1,5T térerejű új MR-t, volt, aki felújított nyitott MR-t ajánlott. Az egyik nyitott MR-t például 30%-kal a MAGNETOM C! végső beszerzési ára felett ajánlották, így anyagi szempontból sem volt nehéz a döntés, amelyben az is szerepet játszott, hogy a Siemens nagy megbízhatóságú partner, kiváló fizetési kondíciókkal, és mivel a beruházás felét bankhitelből finanszírozzuk, üzleti modellünket is vonzóbbá tette a jó ajánlat. De nem tagadom, az is nyomott valamit a latban, hogy nem áll messze tőlem a német gazdálkodási szemlélet.

 

Milyen vizsgálatokat nem ajánlanak?

 

Tüdő- és szívbetegségek diagnosztikájában nem használjuk a gépet, de most teszteljük az emlődiagnosztikai MR-t, elsősorban implantátum vizsgálatban. Egyébként, leletező radiológusunk, dr. Hegedűs Ágnes szerint a nálunk készített vizsgálatok minősége felveszi a versenyt a hagyományos 1,5T térerejű gépekével, de bárkit szívesen várunk, elsősorban a „végfelhasználó” szakorvosokat, hogy megtekintse képeink minőségét. A térerő különbség és minőség hasonlóságban nincs ellentmondás, egyszerű fizikai magyarázata van.

 

Mennyire jellemző, hogy klinikusok küldenek Önökhöz beteget?

 

A fehérvári orvosoknál is egyre inkább elterjed, hogy lehet hozzánk is küldeni beteget, köszönhetően annak is, hogy a város összes sportcsapatával kiváló kapcsolatot ápolunk. Az együttműködésre jellemző, hogy ha a Videoton hétvégi meccsén valamelyik játékos megsérül, mi azonnal rendelkezésre állunk, és egy telefonhívás után elvégezzük a vizsgálatot. Ugyanez jellemző a fehérvári hokicsapatra és kosárlabdacsapatra is, de járt nálunk már öttusázó is. Tudjuk, hogy hosszú időbe telik, míg elterjed a hírünk, de a bevezető időszak alapján elégedett vagyok. Úgy terveztem a vállalkozást, hogy napi 5-7 vizsgálatnál már rentábilisan működhetünk, az első teljes hónapban ennek a felét már elértük.

 

 

Van fantázia a magán-MR-ben?

 

Az világos, hogy teljes körű CT-, MR- és röntgenellátást nyújtó diagnosztikai központot nem érdemes állami finanszírozás nélkül elindítani, mert nem térülhet meg, de egy nagy hatékonysággal felépített központ képes fenntartani saját magát és sikeres vállalkozásként működni. A HELP-MR Diagnosztikai Magánrendelő teljes területe kevesebb, mint száz négyzetméter, ebben a kubatúrában minden tökéletesen elfér. Az MR-diagnosztikában pedig azért gondolkodunk, mert fontosnak tartom, hogy minél kevesebb kockázattal járó vizsgálatokat végezzünk, az ultrahang-piac viszont telített volt a városban. Én biztos vagyok abban, hogy sikeresek leszünk, és néhány év múlva továbbfejleszthetjük majd eszközparkunkat, természetesen a Siemens-szel együttműködve.

 

forrás: radiologia.hu