Új Siemens Magnetom Aera 1,5T MR-rendszer

2015. november 27-én helyezték üzembe a székesfehérvári HELP-MR Kft. legújabb központjában a Siemens Magnetom Aera 1,5T MR-rendszert.

HELP-MR Kft. legújabb központja

A HELP-MR Kft. fejlődésével radiologia.hu portálunk az elmúlt években rendszeresen foglalkozott, zöldmezős beruházásként megvalósuló első MR-berendezésükről 2013. júniusában interjút készítettünk a cég ügyvezető igazgatójával, Vajda Lászlóval "Van fanzátia a magán-MR-ben?" címmel. Az eredmények azt mutatják, hogy az elmúlt két évben volt fantázia a magán-MR-ben, hiszen 2015 őszén új, 1,5T térerejű berendezéssel bővült a cég eszközparkja.

A november 27-i bemutatóra portálunk is meghívást kapott, így meghallgathattuk a cég nagy sikereiről történő visszafogott ügyvezetői beszámolót. Bár konkrét számadatot nem mondtak, arra tettek utalást, hogy a 2,5 éve, 0,35T térerejű korábbi permanens mágnessel havonta annyi vizsgálatot végeznek, mint egy állami kórház közepes terheltségű MR-laborja.

A 100 négyzetméternél alig nagyobb területen, egy városközponti villaépületben helyet foglaló új központot nagy gonddal tervezték meg, és minimális területre telepítették az MR-berendezést, az ügyfélvárót, a leletező sarkot, illetve a recepciót. Hatékony területfelhasználás és minimális mozgási igény jellemzi a fejlesztést.

ünnepélyes megnyitó

László Imre, a Siemens Healthcare Kft. ügyvezető igazgatója az ünnepélyes megnyitón elmondta: "Jó itt állni és látni, hogy folyamatosan bővül a vállalkozás, és fejlődik a régióban az MR-diagnosztika. Ezzel a beruházással a HELP-MR Kft. megötszörözte az erejét a régóban, legalábbis mágneses térereje tekintetében... Ezzel a berendezéssel, ami a 1,5 Teslás kategóriában a Simens csúcskészüléke, olyan lehetőségek nyílnak az MR-diagnosztikában a rutin neurológiai, onkológiai és gyermekvizsgálat mellett, mint a kardiológiai és gasztroenterológiai vizsgálatok speciális köre. Egy olyan vállalat számára, mint a Siemens, amely a képalkotó diagnosztika legtöbb területén piacvezető vagy piacvezető közeli helyzetben van, elsődleges feladat, hogy csúcstechnológiát biztosítson azoknak a szakembereknek, akik ezzel élni tudnak - és így szolgáljuk világszerte a betegellátást. De komoly hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a betegek számára minél kényelmesebb és minél kevésbé legyen megterhelő az MR-vizsgálat."

Siemens Magnetom Aera 1,5T MR

De nem csak a HELP-MR, hanem a székesfehérvári MR-diagnosztikai környezet is jelentős fejlődésnek indult az elmúlt években. Ez ugyanis a városban az 5. MR-berendezés, ami azt jelenti, hogy Fejér megye az első olyan magyar megye, amely 11,7 MR/ millió lakosos átlagával erősen megközelíti az OECD-átlagot, és több mint duplájával múlja felül a magyar 5 MR/millió lakosos átlagos sűrűséget.

A minden földi jóval, tekercsekkel és szoftverekkel ellátott MR-berendezés mellé az Astromedic Kft. szállította Medtron típusú Medtron Accutron MR-típusú kontrasztanyag-injektorát, hiszen a vizsgálati portfólióban a tervek szerint jelentős mennyiségű kontrasztos vizsgálat is helyet kap majd.